Sina Nordman Sina hoitaa - Tiedolla, tahdolla ja innolla

Johtaako sote irtisanomisiin?

  • Johtaako sote irtisanomisiin?

Sote- ja maakuntauudistuksen sekä valinnanvapauden uudistuksen tavoitteena on vahvistaa perusterveydenhuoltoa ja edistää palveluiden saatavuutta. Tavoitteena on myös tehostaa palveluita niin, että pienemmillä panoksilla saadaan aikaiseksi enemmän hyvin vointia. Tulevaisuudessa lääkärin vastaanottoa ei tarvitse enää odotella viikko kaupalla ja palvelut pelaat hyvin.

Uudistuksen myötä sosiaali- ja terveysalojen työntekijöiden elämä muuttuu. Uudistuksessa yli 200 000 työntekijää siirtyy kunnan  palkkalistoilta maakuntiin liikkeenluovutusprosessissa. Edessä onkin mittava yhteistoimintamenettely eli yt. Muutoksen edessä tilanne voi vaikuttaa pelottavalta ja on syytä muistaa, että yt ei ole synonyymi irtisanomisille.

Yhteistoimintamenettelystä säädetään laissa. Tavoitteena on, että yritys ja sen henkilöstö yhteisymmärryksessä kehittävät yrityksen toimintaa ja työntekijöiden mahdollisuuksia vaikuttaa yrityksessä tehtäviin päätöksiin, jotka koskevat heidän työtään, työolojaan ja asemaansa yrityksessä. Tarkoituksena on myös tiivistää työnantajan, henkilöstön ja työvoimaviranomaisten yhteistoimintaa työntekijöiden aseman parantamiseksi ja heidän työllistymisensä tukemiseksi yrityksen toimintamuutosten yhteydessä. Prosessissa on aina mukana juristi ja ammattiliittojen edustajat huolehtimassa, että työntekijöiden ääni huomioidaan neuvotteluissa. Yt-neuvottelut voivat olla siis mahdollisuus henkilöstölle tulla kuulluksi.

Sosiaali- ja terveysalalla eivät työt tule loppumaan. Elinajan pidentyessä ja väestön ikääntyessä työpaikkat alalla ennemminkin lisääntyvät. Lyhyet työsopimukset ja henkilöstön vaihtuvuus eivät ole kenenkään etu varsinkaan uudistettaessa toimintaa. Hyvin voivat työntekijät ja toimiva työyhteisö saavat aikaiseksi enemmän. Muutoksessa henkilöstön tiedottamisessa ja tukemisessa avainasemassa ovat lähiesimiehet. Kuntien onkin tehtävä tiivistä yhteistyötä sote-henkilöstön kanssa, jotta uudistus saadaan yhdessä maaliin onnistuneesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat