Sina Nordman Sina hoitaa - Tiedolla, tahdolla ja innolla

Asiakkaan aika valita terveydenhuollossa

Osana sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta toteutetaan lakiuudistus potilaan valinnanvapaudesta. Lakiluonnos on parasta aikaa lausuntokierroksella ja lausunnot tulee antaa maaliskuun loppuun mennessä. Valmisteilla oleva laki onkin herättänyt monenmoisia tunteita eri tahoilla, erityisesti terveydenhuollon ammattilaisissa. Huolestuneita kommetteja lakiluonnoksen puutteista ja vaikutuksista ovat antaneet niin suurien terveydenhuollon organisaatioiden johtajat kuin ammattiyhdistysliikkeen edustajat.

Potilaan valinnanvapauden lainsäädönnön valmistelun taustalla on pyrkimys kehittää terveydenhuoltoa asiakaslähtöiseksi. Valinnanvapauden uudistuksen myötä potilailla on paremmat mahdollisuudet valita itselleen parhaiten sopiva palveluntarjoaja ja myös terveydenhuollon ammattilaisen valinta helpottuu. Potilas voi valita terveydenhuollon ammattilaisen, jonka kanssa vuorovaikutus pelaa mutkattomasti ja näin hoitotulokset voivat parantua.  Tämä muuttaa myös merkittävällä tavalla potilaan ja ammattilaisen välistä valtasuhdetta ja terveydenhuollon ammattilaisen tulee omaksua työhönsä asiakaspalvelun piirteitä. On huomioitava, että kaikilla ei ole samanlaisia kykyjä valintojen tekemiseen. Tällaisissa tilanteissa terveydenhuollon ammattilaisen on pyrittävä tukemaan potilaan valintapäätöstä ja löydettävä ratkaisu yhteistyössä potilaan kanssa.

Terveydenhuollossa työskentelevänä olen nähnyt, että alalla asiakaslähtöisyys ei toteudu nykyisen tietoyhteiskunnan asettamien vaatimusten mukaisesti. Rakenteiden ja asenteiden muuttaminen aidosti asiakkaan tarpeet huomioiviksi vaatii vielä valtavasti työtä. Ennen maakuntiin siirtymistä kuntien onkin huomioitava muutostarpeet ja koulutettava henkilöstöä sen mukaan. Palveluprosesseja voidaan kehittää hyödyntämällä kokemusasiantuntijoiden osaamista myös somaattisella puolella sekä järjestämällä henkilöstölle asiakaspalvelukoulutusta.

Suomessa potilaan valinnanmahdollisuuksia on lähdetty lisäämään vasta 2000-luvulla, kun muissa Pohjoismaissa valinnanvapauden uudistuksia on tehty jo aiemmin. Kyse ei siis ole uudesta ilmiöistä vaan pikemminkin pohjoismaalaisesta terveydenhuollon trendistä. Sote-uudistuksen kaavaillaan tuovan uusia palveluntarjoajia terveydenhuoltoon ja näin myös terveydenhuollon ammattilaisen valinnanmahdollisuudet laajenevat työnantajien suhteen. Maailma muuttuu ja myös terveydenhuollon on muututtava sen mukana. Uhkakuvien ja kauhun levittämisen sijaan meidän ammattilaisten tulisikin suhtautua potilaan valinnanvapauteen ja asiakaslähtöisyyden lisäämiseen mahdollisuutena uudistua.

 

Sina Nordman

Bioanalyytikko, TtK

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Valinnanvapaus on paikallaan kaljan tai makkaran ostossa. Mutta kun minä sairastun tai loukkaannun vakavasti, niin siinäkö pitäisi ryhtyä vertailemaan ensiksi ambulanssiyhtiöitä ja sitten poliklinoita ja vielä lääkäreitä?

Lähin julkinen terveysasemani on jo täysin lamautettu. Valinnanvapaus on vain yksityisten lääkäriasemien suhteen.

Sina Nordman

Kiitos kommentistasi Leo! Tekstissäni ei ehkä riittävän selkeästi tuoda esille missä tilanteissa valinnasta on hyötyä. Kiireelliseen sairaanhoitoon se ei sovellukkaan, kuten sanot. Sen sijaan kiireettömässä perusterveydenhuollossa potilaan valinnanvapaus on paikallaan. Tällöin potilaalla on mahdollisuus valita omiin tarpeisiinsa helpoiten saatavila oleva palveluntarjoaja ja henkilöt, joiden kanssa asioi. Hyvällä vuorovaikutussuhteella voidaan saada parempia tuloksia mm. diabeteksen ja masenuksen hoidossa paremman hoitoon sitoutuneisuuden myötä.

Potilaan valinnanvapautta ei voida verrata oluen ja makkaran valintaan, sillä terveydenhuollossa valitaan ennemminkin pitkäaikainen yhteistyökumppani.

Ikävää, että terveyskeskuksesi toiminta sakkaa. Onneksi jo nyt meillä on mahdollisuus valita oma terveyskeskus koko maan alueella.

Käyttäjän ValluNovanto kuva
Vallu Novanto

Kyse on vähän karrikoidusti samasta kuin,että valitset kiinteistölle huoltoyhtiötä. Perushuolloista tehdään sopimus ja määräajaksi. Jos ei toimi voit vaihtaa palvelun tarjoajaa. Isommissa tai yllättävissä remonteissa sitten käännyt sähkärin, putkarin..puoleen. Sotessa sen puolen hoitaa maakunnan tarjoammat erityispalvelut, maakuntasairaalat, erityisterveydenhoito..

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kun jäin eläkkeelle ja kävin ensimmäisen kerran julkisen puolen terveyskeskuksessa, ensimmäisenä todettiin hoitamaton verenpainetauti.

Työnantaja kilpailutti työpaikkaterveydenhuollon. Halvin sai homman määräajaksi. Loppuvuosina vain todettiin että onhan tuo vähän noussut mutta ei se haittaa. Työikäisistä useimmat elävät eläkkeelle asti, ei niitä tarvii niin tarkaan hoitaa, voitto omistajalle ja bonukset ovat tärkeämpiä kuin ihmisten terveys.

Yhtiö vaihtaa lääkäriä jos ei ala tulla tulosta!
Mitäs Vallu siihen sanot?

Toimituksen poiminnat